- Vem är Sixten och vad vill han mig?
Sixten startades upp under hösten 2010 och håller på fram till hösten 2013. Sixten skapades för att ge ungdomar möjlighet att söka projektstöd från Leader 3sam och för att hjälpa er med frågor, funderingar och problem som kan dyka upp under ett projekts gång. Sixten ger unga 13-25 år chansen att söka stöd till sina idéer.
Vi har nog alla ett intresse vi tycker om, eller något vi drömmer om – men att ta det ett steg längre är oftast dyrt och svårt att klara själv. Sixten erbjuder dig möjligheten att utveckla det du gör och ta det till nästa nivå. Du kanske skriver mycket men skulle vilja träffa andra för att lära dig av och kanske träffa en känd författare? Vill ni göra ett utbyte med någon annan i Sverige som har haft samma idé som ni – och lyckats väldigt bra? Vill du skapa nätverksträffar kring LAN-spelande? Är du och dina vänner intresserade av dans och vill sätta ihop en dansshow? Sixten vill ge dig den möjligheten!
Är ni ett gäng unga som vill göra en insats? Ha mer att göra på fritiden, gå en kurs i någonting ni är intresserade av, skapa ett event eller något annat? Då kan ni söka stöd från Sixten!
Praktisk information
- För dig som tänkt söka projekt
Sökande:
Sökande måste vara förening eller företag med organisationsnummer och registreringsbevis. Man måste även ha ett firmatecknarintyg.
Ansökan:
Det är lätt att ansöka om och driva en projekt, även om det vid första anblick kan verka krångligt och skrämmande. Det kanske viktigaste att veta om är att du alltid kan ringa eller maila in för att prata om din idé eller fråga hur man fyller i ansökan. Annakarin kommer också gärna ut och träffar er personligen för att göra det så enkelt som möjligt att söka. Det räcker med en enkel idé, resten kan man alltid ta reda på sen!
Så här skapar du en projektidé:
- Skriv ned lite snabbt vad det är ni vill göra.
- Fortsätt med var ni vill göra det.
- Fundera på när ni vill göra det.
Om du vill gå lite mer på djupet kan du fundera på:
- Vad ni behöver för att kunna genomföra er idé: Utrustning? lokaler? utbildning? hjälp?
- Vad det kommer kosta att genomföra er idé: Ta reda på lite kostnader och gör en budget.
- Hur lång tid ni behöver för att genomföra er ide: Fundera och skriv ned en ungefärlig tidsplan.
Nu börjar ni förmodligen få en ganska klar bild över hur ert projekt ska se ut. Det sista som kan vara bra att veta är följande punkter som vi använder för att bedöma ansökningar med.
Vi tycker det är bra om er projektidé:
- Är av och för ungdomar på landsbygden och att det är personer mellan 13-25 år i projektgruppen.
- Har en budget som är realistisk med relevanta kostnader och intäkter.
- Har en stabil projektgrupp med en person som kan ta ansvar för projektet.
Vi gillar också om projektet…
- drivs av ungdomar för att utveckla Ragundas och Strömsunds landsbygd på något sätt.
- gör att aktiviteterna och upplevelserna för unga på landsbygden ökar.
- ser möjligheter med Ragundas och Strömsunds landsbygd och använder de lokaler och resurser som finns lokalt.
- bidrar till att ungas idéer sprids och att energin i området smittar av sig.
- stödjer en hållbar utveckling av Ragundas och Strömsunds landsbygd.
- främjar samarbete mellan föreningsliv, kommunen och privata företag.
Mer behöver du inte för att höra av dig så ringa eller maila nu!
Känner du att du redan har koll på allt så hittar du ansökningsformuläret HÄR
Lite villkor:
Har ni frågor eller behöver hjälp, kontakta ungdomsgruppen eller projektledaren Annakarin.
- Ungdomarna ska själva vara engagerade och delaktiga i projektets planering och utförande.
- Projektet ska vara öppet för andra, så att alla känner sig välkomna. Det är positivt om sökanden finansierar del av projektet, maximalt 50% av ansökt belopp.
- Den egna finansieringen kan bestå av ideellt arbete, material, lokaler och/eller pengar. Det ideella arbetet värderas per timme enligt följande: 13-15 år 50 kr, 16-17 år 120 kr och 18 år < 175 kr. Lokala företag, kommunen eller andra samarbetspartners kan också gå in och sponsra med arbetstid, material, lokaler och/eller pengar i den egna insatsen.
- Man kan aldrig få betalt för sitt ideella arbete. Den tid som läggs ned ideellt kan däremot växlas upp till pengar från Leader 3sam.
- Ett projekt ska som riktlinje vara maximalt 1 år långt. Inget annat EU-stöd får ingå i projektet. Ansökan sker via särskild blankett. Vid positivt beslut om stöd ska projektägaren skicka sina fakturor direkt till Leaderkontoret för betalning, vilket innebär att ungdomarna själva aldrig behöver hantera pengar.
- Stöd till drift av ordinarie verksamhet lämnas inte.
- Projektägaren ansvarar för att ungdomarna tar fram en lägesrapport som ska skickas till Leaderkontoret varje månad, samt en slutrapport efter projektslut enligt särskilda blanketter.
- Leader 3sams ungdomsrepresentanter fattar beslut om projekten löpande. Leader 3sams verksamhetsledare, ordförande och vice ordförande medverkar som adjungerade representanter.
- Beslut kan inte överklagas.